Terug
naar:

Deelsessies

 

BKN Members: De Kringloper, Het Goed, , Repair coalitie

In een circulaire stroomversnelling door unieke samenwerkingen

In deze interactieve sessie laten we 3 inspirerende voorbeelden zien van samenwerking tussen kringlooporganisaties, bedrijven en overheid:
- Textiel: Het Goed en Zeeman - 2e hands kleding in een bestaande winkelketen;
- Elektronica: De Kringloper en de BSH Nederland - hoogwaardige reparatie van witgoed;
- Reparatiecoalitie: De Provincie Zuid-Holland en de reparatiecoalitie - een samenwerking tussen privaat en publiek.

Hoe toekomstbestendig zijn zulke samenwerkingen? Wat hebben deze voorbeelden tot een succes gemaakt en wat zijn de lessen voor andere kringlooporganisaties en bedrijven die willen samenwerken? Ervaar het tijdens deze deelsessie.

Copper8

Door financiële prikkels naar een sociale en circulaire economie

Iedereen is het erover eens dat er een ander financieel stelsel nodig is om te komen tot een sociale én circulaire economie. Een stelsel waarin BTW-verlaging op tweedehands goederen en een belastingverschuiving van arbeid naar grondstof werkelijkheid zijn. In deze sessie gaan we onder begeleiding van Copper8 in gesprek over we wat we nu kunnen doen om die veranderingen in beweging te zetten. Zij weten als geen ander wat er nodig is om van die toekomstvisie werkelijkheid te maken.

Tanja/RREUSE

Extended producer responsibility regulations - learning from each other

Extended Producer Responsibility (EPR) regulations are becoming an increasingly common measure to make polluters pay. Within the Netherlands secondhand social enterprises are involved in the EPR for electronics, textiles and furniture whilst it is being developed. Similar enterprises in other countries are also involved in their own EPRs, but the regulations differ between countries. What have we learnt so far, and how should the ideal EPRs look like in 2050? During this session these topics will be discussed by experts from several EU countries.

Se lab from BKN Academy
Kristel: letsirk.[antispam].@selab.nl
Tamara: aramat.[antispam].@selab.nl

Academie Kringloop Nederland - Competenties voor een sociale en circulaire economie

Welke competenties zijn nodig in een toekomstbestendige sociale én circulaire economie? Hoe kunnen we als kringloopsector samenwerken met onderwijs en bedrijfsleven met een opzet richting een 'Leven Lang Ontwikkelen'? En welke rol kan de Academie Kringloop Nederland daarin spelen? In deze workshop wisselen we kennis en ervaring uit op het gebied van circulaire en sociale competentieontwikkeling op de werkvloer van kringlooporganisaties. We nemen jullie mee in de beoogde leerlijnen binnen en buiten de kringloopbranche.

RREUSE

Inspiring social and circular policy examples from across the EU

During this session multiple RREUSE members will exhibit their most impactful and inspiring best practices. Some widely appreciated examples are the Repair Fund in Austria, Social Public Procurement in Ireland, Social Textile Collection in Spain and tax benefits for social enterprises in Belgium. What can be learnt from these practices and how do they translate to Dutch policy making?

Liza i.s.m.
Gert Klein: nielkg.[antispam].@omrin.nl
Wilma Voortman (Kringloop Zwolle): namtroovamliw.[antispam].@kringloopzwolle.nl + evt projectleider

Circulaire Ambachtscentra: Ervaringen en Lessen uit de Praktijk

De Circulaire Ambachtscentra (CA) spelen een cruciale rol in het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE) in de koers naar een circulair 2050. Een CA is een locatie of een netwerk waarin de kringloop, reparatie-initiatieven, milieustraten, onderwijsinstellingen en het sociale domein samenwerken. Hun gezamenlijke doel is om lokaal hergebruik, reparatie en up-/recycling te bevorderen en sociale impact te vergroten.

Verschillende BKN-leden staan aan de basis van deze ambachtscentra, tijdens deze deelsessie delen een aantal van hen hun verhaal. Ze tonen hoe zij hun CA hebben ingericht bieden op basis van hun ervaringen een visie op de uitdagingen en kansen van de toekomst. Je krijgt een intiem inkijkje in de praktijk en ontdekt hoe CA’s hun sociale en circulaire doelstellingen verwezenlijken.

Ministry I&W with co referees BKN and/or Kringcoop
Emile Bruls (RWS WVL): slurb.elime.[antispam].@rws.nl
Annemieke de Vries (RWS WVL): seirv.ed.ekeimenna.[antispam].@rws.nl

Nieuw circulair textielbeleid – wat is de impact op de praktijk?

Textiel is een erg belangrijke materiaalstroom voor kringlooporganisaties, en er zijn de laatste jaren veel ontwikkelingen rond dit thema. Het ministerie van I&W presenteert in deze sessie de voortgang rondom de nieuwe circulaire textielbeleidsstrategie voor 2025 – 2030. Binnen een uur vertalen we het beleid naar de praktijk en brainstormen we samen over de concrete acties voor kringlooporganisaties en andere deelnemers om de gestelde doelstellingen te behalen.

Margriet

Inclusieve samenleving: mensen aantrekken en behouden binnen de kringloopbranche

De aantrekkingskracht van tweedehands goederen neemt toe, wat ertoe leidt dat mensen zich steeds liever inzetten voor kringlooporganisaties. Maar hoe blijft de kringloop ook in de toekomst aantrekkelijk en toegankelijk voor nieuwe deelnemers?

Tijdens deze sessie verkennen we het geheim van succesvolle werkgevers, die mensen aan zich weten te binden en ze blijven boeien. Hun ervaringen worden aangevuld met lessen uit de zaal en van de workshopdeelnemers. Na afloop heb je als werkgever, begeleider of adviseur een beter zicht op wat wel en niet werkt in het aantrekken en behouden van mensen voor de kringloopbranche.

 

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl

030 341 00 55

 

Locatie

Zuid Hollandplein 1

(Provinciehuis Zuid-Holland)

2596 AW Den Haag

 
 

Bereikbaarheid

  De parkeerruimte bij het provinciehuis is beperkt. U kunt uitwijken naar een parkeergarage in de buurt, zoals die onder het Malieveld.

  Het provinciehuis is bereikbaar per trein, bus en tram. Bekijk hiervoor de routeplanner. Vanaf het Centraal Station is het 17 minuten lopen.

 
 

©2023 Branchevereniging Kringloop Nederland

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl

030 341 00 55

 

Locatie

Zuid Hollandplein 1

(Provinciehuis Zuid-Holland)

2596 AW Den Haag

Bereikbaarheid

  De parkeerruimte bij het provinciehuis is beperkt. U kunt uitwijken naar een parkeergarage in de buurt, zoals die onder het Malieveld.

  Het provinciehuis is bereikbaar per trein, bus en tram. Bekijk hiervoor de routeplanner. Vanaf het Centraal Station is het 17 minuten lopen.