Terug
naar:

Deelsessies

 

Ronde 1

In een circulaire stroomversnelling door unieke samenwerkingen

In deze interactieve sessie laten we 3 inspirerende voorbeelden zien van samenwerking tussen kringlooporganisaties, bedrijven en overheid:

- Textiel: Het Goed en Zeeman - 2e hands kleding in een bestaande winkelketen;
- Elektronica: De Kringloper en de BSH Nederland - hoogwaardige reparatie van witgoed;
- Reparatiecoalitie: De Provincie Zuid-Holland en de reparatiecoalitie - een samenwerking tussen privaat en publiek.

Hoe toekomstbestendig zijn zulke samenwerkingen? Wat hebben deze voorbeelden tot een succes gemaakt en wat zijn de lessen voor andere kringlooporganisaties en bedrijven die willen samenwerken? Ervaar het tijdens deze deelsessie.

Gespreksleider: Margriet Jongerius, voorzitter BKN

Door financiële prikkels naar een sociale en circulaire economie

Iedereen is het erover eens dat er een ander financieel stelsel nodig is om te komen tot een sociale én circulaire economie. Een stelsel waarin BTW-verlaging op tweedehands goederen en een belastingverschuiving van arbeid naar grondstof werkelijkheid zijn. In deze sessie gaan we onder begeleiding van Copper8 in gesprek over we wat we nu kunnen doen om die veranderingen in beweging te zetten. Zij weten als geen ander wat er nodig is om van die toekomstvisie werkelijkheid te maken.

Gespreksleider: Rachel Heijne, directeur BKN

Extended producer responsibility regulations - learning from each other

Extended Producer Responsibility (EPR) regulations are becoming an increasingly common measure to make polluters pay. Within the Netherlands secondhand social enterprises are involved in the EPR for electronics, textiles and furniture whilst it is being developed. Similar enterprises in other countries are also involved in their own EPRs, but the regulations differ between countries. What have we learnt so far, and how should the ideal EPRs look like in 2050? During this session these topics will be discussed by experts from several EU countries.

Gespreksleider: Tanja Meeuwsen, adviseur circulaire economie BKN

Academie Kringloop Nederland - Competenties voor een sociale en circulaire economie

 We nemen jullie mee in de laatste ontwikkelen op het gebied van Leven Lang Ontwikkelen binnen en buiten de kringloopbranche met daarbij de focus op circulaire vaardigheden, leidinggeven op de werkvloer en het erkennen van basiswerknemersvaardigheden voor de meer praktisch geschoolde medewerkers voor wie formeel onderwijs nog een stap te ver is.

Gespreksleider: Liza Hoefnagels, projectmedewerker circulair & sociaal BKN

 

Ronde 2

Circulaire Ambachtscentra: Ervaringen en Lessen uit de Praktijk

De Circulaire Ambachtscentra (CA) spelen een cruciale rol in het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE) in de koers naar een circulair 2050. Een CA is een locatie of een netwerk waarin de kringloop, reparatie-initiatieven, milieustraten, onderwijsinstellingen en het sociale domein samenwerken. Hun gezamenlijke doel is om lokaal hergebruik, reparatie en up-/recycling te bevorderen en sociale impact te vergroten.

Verschillende BKN-leden staan aan de basis van deze ambachtscentra, tijdens deze deelsessie delen een aantal van hen hun verhaal. Ze tonen hoe zij hun CA hebben ingericht en bieden op basis van hun ervaringen een visie op de uitdagingen en kansen van de toekomst. Je krijgt een intiem inkijkje in de praktijk en ontdekt hoe CA’s hun sociale en circulaire doelstellingen verwezenlijken.

Gespreksleider: Liza Hoefnagels, projectmedewerker Sociaal en Circulair BKN

Inclusieve samenleving: mensen aantrekken en behouden binnen de kringloopbranche

De aantrekkingskracht van tweedehands goederen neemt toe, wat ertoe leidt dat mensen zich steeds liever inzetten voor kringlooporganisaties. Maar hoe blijft de kringloop ook in de toekomst aantrekkelijk en toegankelijk voor nieuwe deelnemers?

Tijdens deze sessie verkennen we het geheim van succesvolle werkgevers, die mensen aan zich weten te binden en ze blijven boeien. Hun ervaringen worden aangevuld met lessen uit de zaal en van de workshopdeelnemers. Na afloop heb je als werkgever, begeleider of adviseur een beter zicht op wat wel en niet werkt in het aantrekken en behouden van mensen voor de kringloopbranche.

Inspiring social and circular policy examples from across the EU

Various EU countries have taken steps toward a more enabling environment for social enterprises in the circular economy. These include measures such as tax benefits, repair vouchers, reuse targets and reserved contracts in public procurement. How did these measures come about? How do they work in practice? What can we learn from these examples? Should they be replicated in other countries? Join this session to discuss these questions, and more, with the RREUSE network.

Nieuw circulair textielbeleid – wat is de impact op de praktijk?

Textiel is een belangrijke materiaalstroom voor de kringlooporganisaties. Het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (I&W) presenteert in deze sessie de voortgang rondom de nieuwe circulair textielbeleidsstrategie 2025 – 2030. We gaan het beleid vertalen naar de praktijk en brainstormen over de concrete acties die kringlooporganisaties en andere deelnemers kunnen nemen om de doelstellingen te behalen.

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl

030 341 00 55

 

Locatie

Zuid Hollandplein 1

(Provinciehuis Zuid-Holland)

2596 AW Den Haag

 
 
en-co-fundedvertical-rgb-white-outline
 

Bereikbaarheid

  De parkeerruimte bij het provinciehuis is beperkt. U kunt uitwijken naar een parkeergarage in de buurt, zoals die onder het Malieveld.

  Het provinciehuis is bereikbaar per trein, bus en tram. Bekijk hiervoor de routeplanner. Vanaf het Centraal Station is het 17 minuten lopen.

 
 

©2023 Branchevereniging Kringloop Nederland

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl

030 341 00 55

 

Locatie

Zuid Hollandplein 1

(Provinciehuis Zuid-Holland)

2596 AW Den Haag

Bereikbaarheid

  De parkeerruimte bij het provinciehuis is beperkt. U kunt uitwijken naar een parkeergarage in de buurt, zoals die onder het Malieveld.

  Het provinciehuis is bereikbaar per trein, bus en tram. Bekijk hiervoor de routeplanner. Vanaf het Centraal Station is het 17 minuten lopen.