ca-reeks-artikel-3-foenix
27 februari 2024             Bron: MilieuMagazine

Circulair Ambachtscentrum Foenix: Baken van hergebruik en inclusiviteit

Het Circulaire Ambachtscentrum van Foenix bevindt zich op drie verschillende locaties in Apeldoorn. In de centra komen ambacht en duurzaamheid samen: hergebruik en impact ondernemen gaan hand in hand.

 

De wereld om ons heen wordt voortdurend geconfronteerd met de uitdagingen van onze wegwerpmaatschappij. In die wereld is Foenix een helder baken van hergebruik en inclusiviteit. Foenix is in 1982 opgericht als burgerinitiatief met als doel een bijdrage te leveren aan een duurzame en betrokken samenleving. De drie kringloopwinkels bieden, samen met diverse werkplaatsen jaarlijks ruim 750 werkervaringsplaatsen voor inwoners van Apeldoorn. Verder vormt Foenix samen met Circulus de milieustraat van Apeldoorn, waar inwoners van de gemeente hun goederen kunnen inleveren. Foenix ontfermt zich over de spullen die gerepareerd of verkocht kunnen worden, terwijl Circulus de overige afvalstromen verwerkt.

 

Creatief met Textiel

In het Textielatelier vormen kleurrijke stoffen en afgedankte kleding de bouwstenen voor een rijke kledingcollectie. Hier wordt kleding gemaakt van stoffen die ooit elders werden gedragen. Andere atelierproducten zijn kussens, poefjes, (fiets)tassen en vlaggenlijnen. Binnen het Textielatelier is er ruimte voor diverse doelgroepen. Zo biedt Foenix specifiek voor nieuwkomers en anderstaligen uit de gemeente Apeldoorn, op woensdagochtend naailessen aan in combinatie met de Nederlandse taal. Naast het leren van de (basis) naaivaardigheden is hier ruimte voor verbinding, dialoog en verbetering van de Nederlandse taal. In dezelfde ruimte bevindt zich de Wasserij. Wasmachines en drogers staan hier continue te draaien. Er wordt onder andere gewassen voor de winkels van Foenix, regionale bedrijven, verenigingen, instellingen, bijvoorbeeld voor R&T Security, ASV Alexandria en Wittenborg University. Ook particuliere was is welkom. Het wassen gebeurt met biologisch afbreekbare middelen.

Kleurrijke stoffen en afgedankte kleding vormen bouwstenen voor rijke collectie.

Reparatie

In de Klokkenmakerij lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Antieke uurwerken, zakhorloges,Friese staartklokken, ze worden hier allemaal hersteld. Het tikkende geluid van de klokken vermengt zich met de bedrijvigheid in de kringloopwinkel en de gesprekken van bezoekers die samen even een kopje koffie drinken aan de grote tafel. Onder het motto ‘Kapot is het nieuwe nieuw’ faciliteert Foenix hergebruik in het Repair Café. Deze elektronische apparaten worden allemaal nieuw leven ingeblazen. Het is bovendien een ontmoetingsplaats waar ervaringen worden gedeeld. In de Fietsenwerkplaats worden zwerffietsen uit de gemeente Apeldoorn gerepareerd en verkocht. De nieuwste ontwikkeling binnen Foenix betreft het opschalen van de Houtwerkplaats. Hiervoor is samenwerking met Circulus gezocht, wat resulteert in een Houtwerkplaats die onder gezamenlijke noemer klaar is voor de toekomst. Door het geven van workshops, trainingen en het aangaan van samenwerkingsverbanden draagt Foenix bovendien bij aan het vergroten van de bewustwording over duurzaamheid.

 

De mens voorop

Bij Foenix gaat het niet alleen om het hergebruiken van materialen, maar ook om het stimuleren van persoonlijke groei. Om die reden biedt het Circulaire Ambachtscentrum kansen aan mensen met diverse achtergronden die vaak aan de zijlijn van de samenleving staan. Naast zinvol werk vinden zij hier een gevoel van gemeenschap. Ook wordt begeleiding aangeboden, waardoor mensen zich kunnen ontwikkelen in onder andere taalvaardigheid, digitale vaardigheden en werknemersvaardigheden.Mede hierdoor is Foenix in november 2022 bekroond met de award ‘Meest Sociale en Inspirerende werkgever’ van het Werkcentrum VeluweStedendriehoek.

 

Vergroten naamsbekendheid

Foenix besteedt veel aandacht aan het creëren van bewustwording door het zichtbaar maken van de effecten van impact ondernemerschap. Zo neemt het centrum deel aan activiteiten van Stichting Zero Waste, de arbeidsmarktregio, Maatschappelijke Beursvloer, SDG Nederland. De wijze waarop het ambachtscentrum is ingericht maakt dat er veelvuldig verzoeken binnenkomen voor rondleidingen aan zowel politici en beleidsmakers, (impact)ondernemers en maatschappelijke organisaties. Foenix hecht er grote waarde aan om de opgedane kennis te delen met vakgenoten, dit gebeurt onder meer via de branchevereniging van Kringloopbedrijven Nederland (BKN). Vanuit de gedachte ‘de jeugd heeft de toekomst’ vinden er rondleidingen plaats voor leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs. Door de mogelijkheden van hergebruik te laten zien, wordt gehoopt de bewustwording onder de jeugd te vergroten.

 

Erkend leerbedrijf

Foenix is een erkend leerbedrijf. Dit betekent dat MBO-leerlingen vanuit verschillende opleidingsrichtingen en niveaus praktijkervaring kunnen opdoen. Een voorbeeld is dat studenten van de opleiding Fashion & Design van Aventus in de eerste helft van het schooljaar het kledingsorteercentrum bezoeken. Daar mogen zij kleding of textiel uitzoeken waar ze gedurende het schooljaar mee aan de slag gaan om deze te upcyclen. Het uiteindelijke resultaat wordt tentoongesteld tijdens een expositie in één van de drie kringloopwinkels. Daarnaast biedt Foenix stageplaatsen voor leerlingen uit het Voortgezet Speciaal Onderwijs en kunnen leerlingen uit de gemeente Apeldoorn hun Maatschappelijke stage bij het centrum vervullen. 

 

Impact ondernemen

In 2022 is het Scale Up programma Impact ondernemen van de gemeente Apeldoorn gestart. Foenix neemt hier samen met elf lokale ondernemingen aan deel. Onderdeel van dit programma is de impactmeting van MAEX, de zgn. Social Handprint. Ondernemingen krijgen hierdoor volledig inzicht op de maatschappelijke waarde die zij toevoegen vanuit hun bedrijfsactiviteiten. Hieruit blijkt dat Foenix impact maakt op 14 van de 17 SDG’s. In het vervolgprogramma wordt gezocht naar mogelijkheden om door de kracht van samenwerking de maatschappelijke impact voor de inwoners van Apeldoorn nog verder te vergroten.

 

Download de publicatie


 
 

Dit vind je misschien ook interessant

 
27 maart 2024
Nieuws

Behandeling Wet Digitaal Opkopers Register in de Tweede Kamer

De minister van Justitie wil in de wet een registratieplicht vastleggen voor alle tweedehands goederen die kringlooporganisaties binnen krijgen. Na protest hiertegen ging het ministerie akkoord met een beperkte regist...
04 april 2024
Publicaties

Ambachtscentra nieuwe stip op circulaire horizon

De Friese kringlooporganisatie Estafette staat op de drempel om haar winkelformule, magazijnen en circulaire werkplaatsen te combineren met een aantal milieustraten. De organisatie doet dat terwijl ze in alle windrich...
Alleen voor leden
1 mei 2024
Event

Digitaal bijpraatmoment UPV Textiel

Elke eerste woensdag van de maand is er een digitaal inloopspreekuur over de voor BKN relevante ontwikkelingen op het gebied van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) Textiel.

 
 
 
 

Blijf op de hoogte

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Beveiligingscode Beveiligingscode

 

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
026 351 40 14

Postadres
Postbus 1218
6801 BE Arnhem

Bezoekadres
Nieuwe Stationsstraat 10
(WTC -2e etage)
6811 KS Arnhem

 
 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Beveiligingscode Beveiligingscode

 

©2023 Branchevereniging Kringloop Nederland

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
026 351 40 14

Postadres
Postbus 1218
6801 BE Arnhem

Bezoekadres
Nieuwe Stationsstraat 10
(WTC -2e etage)
6811 KS Arnhem

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.


Beveiligingscode Beveiligingscode