nieuws-coaltie-eenzaamheid
15 februari 2024             Bron: Een tegen Eenzaamheid

BKN sluit zich aan bij Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid

Branchevereniging Kringloop Nederland is lid geworden van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Een logische stap, vindt de BKN, aangezien inclusief werkgeverschap hoog in het vaandel staat bij de kringloopwinkels. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen zich hier ontwikkelen en deel uitmaken van een gemeenschap. Daarnaast heeft de kringloop ook vaak een sociale functie in de wijk.

 

Bijna 90% van de werknemers van kringloopwinkels zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat kunnen bijvoorbeeld asielzoekers, jongeren zonder diploma of mensen met een taakstraf zijn. De winkels vinden voor bijna iedereen een passende werkplek, door te kijken naar wie iemand is, wat hij of zij kan en wat hij of zij wil. Denk bijvoorbeeld aan het sorteercentrum voor textiel, een houtwerkplaats of een fietswerkplaats.

Tegelijkertijd zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vaak ook geïsoleerd, en dat kan leiden tot eenzaamheid. Daarom wordt er bij kringloopwinkels vanuit sociaal oogpunt veel met elkaar gedeeld, zegt BKN-directeur Rachel Heijne. “Niet alleen over koetjes en kalfjes, maar juist ook over bijzondere ervaringen en diepe gevoelens.” Vanuit die gedachte is elk lid van BKN ook betrokken bij het zich thuis laten voelen van collega’s en buurtgenoten.

Daarnaast is de kringloop is ook een plek geworden voor ontmoeting in de buurt. Meerdere winkels hebben bijvoorbeeld een koffiehoek waar buurtbewoners een praatje kunnen maken.

Al hebben de kringloopwinkels dan veel kennis in huis over sociale cohesie, ze hebben wel weinig capaciteit en moeten hun aandacht verdelen over veel verschillende partners en facetten. Ook daarom is BKN lid geworden van de Nationale Coalitie tegen eenzaamheid. 

Zo kunnen onze leden optrekken met andere organisaties en kunnen ze hun voordeel doen met kennisdeling.

Rachel Heijne

 


 
 

Dit vind je misschien ook interessant

 
16 februari 2024
Nieuws

Staatsecretaris gaat lagere btw bij kringloopwinkels onderzoeken

Staatssecretaris Vivianne Heijnen gaat onderzoeken of voor spullen bij kringloopwinkels een lager btw-tarief kan gaan gelden. Ze beloofde dit tijdens een debat over de circulaire economie in de Tweede Kamer op 15 febr...
27 februari 2024
Publicaties

Circulair Ambachtscentrum Foenix: Baken van hergebruik en inclusiviteit

Het Circulaire Ambachtscentrum van Foenix bevindt zich op drie verschillende locaties in Apeldoorn. In de centra komen ambacht en duurzaamheid samen: hergebruik en impact ondernemen gaan hand in hand.   De wereld om...
Alleen voor leden
7 februari 2024
Event

Digitaal bijpraatmoment UPV Textiel

Elke eerste woensdag van de maand is er een digitaal inloopspreekuur over de voor BKN relevante ontwikkelingen op het gebied van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) Textiel.

 
 
 
 

Blijf op de hoogte

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


 

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
026 351 40 14

Postadres
Postbus 1218
6801 BE Arnhem

Bezoekadres
Nieuwe Stationsstraat 10
(WTC -2e etage)
6811 KS Arnhem

 
 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

 

©2023 Branchevereniging Kringloop Nederland

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
026 351 40 14

Postadres
Postbus 1218
6801 BE Arnhem

Bezoekadres
Nieuwe Stationsstraat 10
(WTC -2e etage)
6811 KS Arnhem

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.