upv-textiel
22 maart 2024

BKN tekent brief RREUSE over de Europese UPV Textiel

Erken de belangrijke rol van de sociale ondernemingen, zoals kringloopwinkels, in de Europese wetgeving rond de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) Textiel! Die oproep doet RREUSE, het internationale netwerk van sociale ondernemingen in hergebruik, reparatie en recycling, in een open brief aan EU-beleidsmakers. BKN heeft de brief van harte ondertekend.

 

In Nederland is de UPV Textiel sinds afgelopen zomer van kracht. Dit betekent dat producenten van textiel daar ook verantwoordelijk voor zijn nadat het is afgedankt. BKN zit al 1,5 jaar met andere ketenpartners en de producentenorganisaties aan tafel om de uitvoering vorm te geven.

Nu er een Europese UPV Textiel aankomt, zal de Nederlandse UPV Textiel daaraan moeten worden aangepast. Het Europees Parlement heeft half maart de teksten goedgekeurd. BKN is enthousiast over een aantal elementen:

  • Sociale ondernemingen moeten volledig worden meegenomen in de besluitvorming van de UPV textiel beheerstructuur.
  • Vanuit de UPV gelden moeten hergebruik en reparatie van textiel betaald kunnen worden.
  • Producenten moeten de volledige kosten van hergebruik en reparatie betalen, in lijn met de R-ladder en voor alle sociale ondernemingen in de keten.
  • Om textielinzamelpunten neer te zetten zijn registratie en vergunningen nodig.
  • Het moet prioriteit krijgen om zo dicht mogelijk bij de bron afgedankt textiel te sorteren.
  • De UPV neemt sterker stelling tegen goedkope kleding van mindere kwaliteit, die onder slechte omstandigheden is geproduceerd (fast fashion)

 

Maar deze teksten zijn nog niet definitief. De lidstaten moeten hun positie nog innemen en daarna gaan de verschillende EU-instituties overleggen. BKN verwacht daarom pas een akkoord na de Europese verkiezingen in juni. Wordt vervolgd!

 

Download de brief van RREUSE


 
 

Dit vind je misschien ook interessant

 
24 april 2024
Nieuws

Kansen in krapte in de Kringloopsector

Je hoeft maar door de winkelstraat te lopen en het valt je gelijk op: overal zijn vacatures. De personeelskrapte drukt een belangrijke stempel op de samenleving én ook op onze economie. Tegelijkertijd staat een grote ...
02 juli 2024
Publicaties

BKN levert input op Circulair Textielbeleid

Vorige week gaven BKN en KringCoop hun input voor het Circulair Textiel Beleidsprogramma 2025-2030. Onze inzending bevat een positieve noot inclusief felicitaties. Er is aandacht voor de juiste onderwerpen met een sch...
Alleen voor leden
7 augustus 2024
Event

Digitaal bijpraatmoment UPV Textiel

Elke eerste woensdag van de maand is er een digitaal inloopspreekuur over de voor BKN relevante ontwikkelingen op het gebied van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) Textiel.

 
 
 
 

Blijf op de hoogte

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Beveiligingscode Beveiligingscode

 

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
030 341 00 55

 

Bezoek- en postadres

2e Daalsedijk 6a

(UCo, Utrecht Community)

3551 EJ Utrecht

 
 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Beveiligingscode Beveiligingscode

 

©2023 Branchevereniging Kringloop Nederland

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
030 341 00 55

 

Bezoek- en postadres

2e Daalsedijk 6a

(UCo, Utrecht Community)

3551 EJ Utrecht

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.


Beveiligingscode Beveiligingscode