Jaarlijks gooien we in Nederland zo’n 247 miljoen kilo meubels weg. Die kilo’s belanden op de afvalberg en worden grotendeels verbrand. De productie van nieuwe meubels en de verbranding van oud materiaal heeft een flinke impact op het milieu. Daarom is het zaak de levensduur van bestaande producten te verlengen in plaats van deze te vervangen. De organisaties achter The ReUse Alliance zetten daarom in op hergebruik, refurbishment en reparatie. Zo verminderen we het aantal meubels dat onnodig op de afvalberg belandt.
In februari presenteerde staatssecretaris Vivianne Heijnen het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE). Levensduurverlenging is daarin een belangrijke pijler, naast ecodesign en hoogwaardige recycling. Dit visiedocument geeft in reactie op het Nationaal programma hoe de meubelsector en andere betrokken partijen aan invulling te geven aan circulariteit. De alliantie pakt aan wat nu nodig is in deze transitiefase op vijf thema’s (consumentengedrag, pilots in de retail, onderwijs, professionaliseren reparatiesector en retourlogistiek). Een belangrijk langetermijndoel is het creëren van hoogwaardig en duurzaam werk in de reparatiesector.
Pilots gericht op reparatie van meubels en de verkoop van tweedehands producten zijn een belangrijke activiteit van de alliantie. Zo opent LiveLikeThis samen met Circulair Ambachtcentrum WaardeRing en regionale onderwijsinstellingen in juni een volledig duurzaam woonwarenhuis met reparatieloket in Zwolle. IKEA ontwikkelt een reparatieservice in samenwerking met sociale ondernemingen vanaf september en Marktplaats experimenteert met een pilot met verbeterde retourlogistiek van meubels.
In het manifest dat gisteren is ondertekend staat expliciet dat de overheid en het bedrijfsleven samen zorgen dat de duurzame keuze de makkelijkste wordt voor burgers. Daarom gaat deze alliantie de infrastructuur voor hergebruik (tweedehands, refurbished en reparatie) opschalen en uitbreiden naar de traditioneel meer lineaire retailers. Meubelproducenten en Circulaire Ambachtscentra bevestigen hiermee in gezamenlijke trots bij te willen dragen aan een inclusieve, circulaire economie. De inclusie onderstrepen we door verschillende verkorte opleidingen beschikbaar te stellen in het sociale en commerciële domein.
Het opleiden van de nieuwe generatie meubelmakers en -reparateurs is een belangrijk onderdeel van het programma. In de nieuwe economie wordt het ambacht opnieuw gewaardeerd. Er zijn o.a. meer makers en reparateurs nodig die graag met hun handen bezig zijn. Maar ook consumenten zelf willen vaker hun eigen meubels maken en repareren. Een ouder of vintage kastje opknappen met nieuwe verf of wat kleine reparatiewerkzaamheden, waardoor de levensduur verlengd wordt, kan erg bevredigend zijn. Die boodschap speelt een rol in de bewustwordingscampagnes die de partners gaan voeren.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.
E ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
T 030 341 00 55
Bezoek- en postadres
2e Daalsedijk 6a
(UCo, Utrecht Community)
3551 EJ Utrecht
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
©2023 Branchevereniging Kringloop Nederland
E ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
T 030 341 00 55
Bezoek- en postadres
2e Daalsedijk 6a
(UCo, Utrecht Community)
3551 EJ Utrecht
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.