nieuwsheader-reuse-manifest
03 mei 2023

BKN tekent manifest van ReUse Alliance

Gisteren werd de ReUse Alliance officieel gelanceerd, een alliantie van 16 partners bestaande uit de kringloop, meubelbedrijven, duurzame veranderaars, reparateurs, tweedehands platforms en wetenschappers. Samen ondertekenen we het manifest, met daarin onze visie op en afspraken over een circulaire meubelsector in 2030. Dat is hard nodig, om verspilling van grondstoffen en verbranding van materialen tegen te gaan. Uiteindelijk moeten hergebruik en reparatie het nieuwe normaal worden in Nederland, net als hoogwaardige en duurzame banen in de reparatiesector.

Jaarlijks gooien we in Nederland zo’n 247 miljoen kilo meubels weg. Die kilo’s belanden op de afvalberg en worden grotendeels verbrand. De productie van nieuwe meubels en de verbranding van oud materiaal heeft een flinke impact op het milieu. Daarom is het zaak de levensduur van bestaande producten te verlengen in plaats van deze te vervangen. De organisaties achter The ReUse Alliance zetten daarom in op hergebruik, refurbishment en reparatie. Zo verminderen we het aantal meubels dat onnodig op de afvalberg belandt.

 

Waarom levensduurverlenging?

In februari presenteerde staatssecretaris Vivianne Heijnen het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE). Levensduurverlenging is daarin een belangrijke pijler, naast ecodesign en hoogwaardige recycling. Dit visiedocument geeft in reactie op het Nationaal programma hoe de meubelsector en andere betrokken partijen aan invulling te geven aan circulariteit. De alliantie pakt aan wat nu nodig is in deze transitiefase op vijf thema’s (consumentengedrag, pilots in de retail, onderwijs, professionaliseren reparatiesector en retourlogistiek). Een belangrijk langetermijndoel is het creëren van hoogwaardig en duurzaam werk in de reparatiesector.

 

Reparatiepilots

Pilots gericht op reparatie van meubels en de verkoop van tweedehands producten zijn een belangrijke activiteit van de alliantie. Zo opent LiveLikeThis samen met Circulair Ambachtcentrum WaardeRing en regionale onderwijsinstellingen in juni een volledig duurzaam woonwarenhuis met reparatieloket in Zwolle. IKEA ontwikkelt een reparatieservice in samenwerking met sociale ondernemingen vanaf september en Marktplaats experimenteert met een pilot met verbeterde retourlogistiek van meubels.

 

Ons manifest

In het manifest dat gisteren is ondertekend staat expliciet dat de overheid en het bedrijfsleven samen zorgen dat de duurzame keuze de makkelijkste wordt voor burgers. Daarom gaat deze alliantie de infrastructuur voor hergebruik (tweedehands, refurbished en reparatie) opschalen en uitbreiden naar de traditioneel meer lineaire retailers. Meubelproducenten en Circulaire Ambachtscentra bevestigen hiermee in gezamenlijke trots bij te willen dragen aan een inclusieve, circulaire economie. De inclusie onderstrepen we door verschillende verkorte opleidingen beschikbaar te stellen in het sociale en commerciële domein.

Het opleiden van de nieuwe generatie meubelmakers en -reparateurs is een belangrijk onderdeel van het programma. In de nieuwe economie wordt het ambacht opnieuw gewaardeerd. Er zijn o.a. meer makers en reparateurs nodig die graag met hun handen bezig zijn. Maar ook consumenten zelf willen vaker hun eigen meubels maken en repareren. Een ouder of vintage kastje opknappen met nieuwe verf of wat kleine reparatiewerkzaamheden, waardoor de levensduur verlengd wordt, kan erg bevredigend zijn. Die boodschap speelt een rol in de bewustwordingscampagnes die de partners gaan voeren.

manifest-reuse


 
 

Dit vind je misschien ook interessant

 
16 februari 2024
Nieuws

Staatsecretaris gaat lagere btw bij kringloopwinkels onderzoeken

Staatssecretaris Vivianne Heijnen gaat onderzoeken of voor spullen bij kringloopwinkels een lager btw-tarief kan gaan gelden. Ze beloofde dit tijdens een debat over de circulaire economie in de Tweede Kamer op 15 febr...
27 februari 2024
Publicaties

Circulair Ambachtscentrum Foenix: Baken van hergebruik en inclusiviteit

Het Circulaire Ambachtscentrum van Foenix bevindt zich op drie verschillende locaties in Apeldoorn. In de centra komen ambacht en duurzaamheid samen: hergebruik en impact ondernemen gaan hand in hand.   De wereld om...
Alleen voor leden
7 februari 2024
Event

Digitaal bijpraatmoment UPV Textiel

Elke eerste woensdag van de maand is er een digitaal inloopspreekuur over de voor BKN relevante ontwikkelingen op het gebied van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) Textiel.

 
 
 
 

Blijf op de hoogte

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


 

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
026 351 40 14

Postadres
Postbus 1218
6801 BE Arnhem

Bezoekadres
Nieuwe Stationsstraat 10
(WTC -2e etage)
6811 KS Arnhem

 
 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

 

©2023 Branchevereniging Kringloop Nederland

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
026 351 40 14

Postadres
Postbus 1218
6801 BE Arnhem

Bezoekadres
Nieuwe Stationsstraat 10
(WTC -2e etage)
6811 KS Arnhem

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.