nieuws-uwv
13 februari 2024             Bron: Landelijk Werkgevers Servicepunt

BKN, UWV en Landelijk WSP Gemeenten gaan samenwerken aan banen met toekomst

Meer betaalde arbeidsplaatsen, leerwerktrajecten en re-integratie trajecten voor werkzoekenden bij kringloopwinkels. Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN), het UWV en het Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten (WSP) samen met 12 arbeidsmarktregio’s maken daar werk van. Op 5 februari ondertekenden de partijen het samenwerkingsarrangement bij De Boem Kringloopwinkel in Amstelveen.

 

De ondertekenaars waren Brigitte Jansen (manager Landelijk WSP Gemeenten), Judith Duveen (algemeen directeur UWV Werkbedrijf) en Rachel Heijne (directeur BKN). De drie kijken uit naar een mooie samenwerking, die bijdraagt aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Daarvoor is wel het een en ander nodig. Zo moet de kringloopmedewerker zijn of haar innovatieve, circulaire en digitale competenties kunnen ontwikkelen. En waardering krijgen voor die competenties, bijvoorbeeld in de vorm van certificaten. Waardering en erkenning helpen immers om de volgende stap op de arbeidsmarkt te zetten.

De 65 leden van BKN bieden nu al waardevol werk aan ruim 17.000 mensen. Een derde van de medewerkers valt onder de Sociale Werkvoorziening, participatiewet of heeft een stage- of werkervaringsplek. Daarnaast bieden BKN-leden een plek aan mensen met psychische kwetsbaarheid, met een taakstraf of die met hulp van reclassering hun weg in de samenleving proberen te vinden. Ook wordt er werk geboden aan asielzoekers en statushouders en nog tal van andere mensen.

Door de samenwerking kan het aantal betaalde arbeidsplaatsen bij kringloopwinkels verder toenemen. Dat sluit mooi aan bij het streven van het ministerie van Infrastructuur en Werkgelegenheid (I&W) naar een landelijk dekkend netwerk van Circulaire Ambachtscentra (CA). Een CA is een locatie of een netwerk waarbij partijen, waaronder kringloopwinkels, samenwerken aan het verminderen van afvalstromen en het realiseren van hoogwaardig product- en materiaalhergebruik. En het sluit aan bij de banenafspraak waarbij werkgevers ervoor zorgen dat er extra banen komen voor mensen die moeilijk hun weg vinden op de arbeidsmarkt.


 
 

Dit vind je misschien ook interessant

 
16 februari 2024
Nieuws

Staatsecretaris gaat lagere btw bij kringloopwinkels onderzoeken

Staatssecretaris Vivianne Heijnen gaat onderzoeken of voor spullen bij kringloopwinkels een lager btw-tarief kan gaan gelden. Ze beloofde dit tijdens een debat over de circulaire economie in de Tweede Kamer op 15 febr...
27 februari 2024
Publicaties

Circulair Ambachtscentrum Foenix: Baken van hergebruik en inclusiviteit

Het Circulaire Ambachtscentrum van Foenix bevindt zich op drie verschillende locaties in Apeldoorn. In de centra komen ambacht en duurzaamheid samen: hergebruik en impact ondernemen gaan hand in hand.   De wereld om...
Alleen voor leden
7 februari 2024
Event

Digitaal bijpraatmoment UPV Textiel

Elke eerste woensdag van de maand is er een digitaal inloopspreekuur over de voor BKN relevante ontwikkelingen op het gebied van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) Textiel.

 
 
 
 

Blijf op de hoogte

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


 

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
026 351 40 14

Postadres
Postbus 1218
6801 BE Arnhem

Bezoekadres
Nieuwe Stationsstraat 10
(WTC -2e etage)
6811 KS Arnhem

 
 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

 

©2023 Branchevereniging Kringloop Nederland

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
026 351 40 14

Postadres
Postbus 1218
6801 BE Arnhem

Bezoekadres
Nieuwe Stationsstraat 10
(WTC -2e etage)
6811 KS Arnhem

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.