nl-kansrijk
30 januari 2024

De Academie Kringloop Nederland gaat van start

Bij kringloopwinkels vinden duizenden mensen een leer- of werkplek. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, statushouders, mensen met psychische kwetsbaarheid, stagiaires en tal van andere mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is om hun plek te vinden op de arbeidsmarkt. Hun werk wordt steeds complexer en gevarieerder omdat kringlooporganisaties steeds meer verschillende activiteiten aanbieden. Naast activiteiten in de winkel en bij het inzamelen en sorteren hebben steeds meer organisaties bijvoorbeeld horeca, fietsenwerkplaatsen, naaiateliers, reparatie en upcycling activiteiten. Des te belangrijker dat al deze mensen nieuwe vaardigheden kunnen opdoen, en daar ook de credits voor krijgen. Daarom zet BKN in samenwerking met SE.Lab de Kringloop Academie op.

 

De komende twee jaar gaan BKN en SE.lab alle bestaande leerlijnen, cursussen en opleidingen in de kringloop inventariseren en vervolgens overzichtelijk bij elkaar brengen. BKN gaat kijken wat er bij individuele leden aanwezig is en wat te delen is met andere leden. Op die manier hoeft niet elk kringloopbedrijf steeds weer opnieuw het wiel uit te vinden.

Daarnaast gaan de twee organisaties drie nieuwe leerlijnen ontwikkelen. De eerste leerlijn is voor medewerkers achter de schermen, voor wie formeel onderwijs een stap te ver is. De tweede leerlijn is ‘leidinggeven in de kringloop’. En als derde komt een ‘circulaire leerlijn’ die medewerkers gaat opleiden voor de beroepen van de toekomst. Voor elk succesvol afgerond onderdeel krijgt de betrokken medewerker straks een BKN-certificaat.

De Kringloop Academie biedt medewerkers in de kringloop straks een kans om zich verder te ontwikkelen. Maar de academie is ook waardevol voor de samenleving. Door beter zichtbaar te maken wat er achter de schermen van de kringloop gebeurt, en dat te waarderen en te certificeren.

Rachel Heijne

De Academie Kringloop Nederland wordt gefinancierd door Stichting DOEN en Rabo Foundation.

 

 


 
 

Dit vind je misschien ook interessant

 
16 februari 2024
Nieuws

Staatsecretaris gaat lagere btw bij kringloopwinkels onderzoeken

Staatssecretaris Vivianne Heijnen gaat onderzoeken of voor spullen bij kringloopwinkels een lager btw-tarief kan gaan gelden. Ze beloofde dit tijdens een debat over de circulaire economie in de Tweede Kamer op 15 febr...
27 februari 2024
Publicaties

Circulair Ambachtscentrum Foenix: Baken van hergebruik en inclusiviteit

Het Circulaire Ambachtscentrum van Foenix bevindt zich op drie verschillende locaties in Apeldoorn. In de centra komen ambacht en duurzaamheid samen: hergebruik en impact ondernemen gaan hand in hand.   De wereld om...
Alleen voor leden
7 februari 2024
Event

Digitaal bijpraatmoment UPV Textiel

Elke eerste woensdag van de maand is er een digitaal inloopspreekuur over de voor BKN relevante ontwikkelingen op het gebied van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) Textiel.

 
 
 
 

Blijf op de hoogte

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


 

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
026 351 40 14

Postadres
Postbus 1218
6801 BE Arnhem

Bezoekadres
Nieuwe Stationsstraat 10
(WTC -2e etage)
6811 KS Arnhem

 
 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

 

©2023 Branchevereniging Kringloop Nederland

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
026 351 40 14

Postadres
Postbus 1218
6801 BE Arnhem

Bezoekadres
Nieuwe Stationsstraat 10
(WTC -2e etage)
6811 KS Arnhem

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.