nieuws-bkn-academie
30 januari 2024

De Academie Kringloop Nederland gaat van start

Bij kringloopwinkels vinden duizenden mensen een leer- of werkplek. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, statushouders, mensen met psychische kwetsbaarheid, stagiaires en tal van andere mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is om hun plek te vinden op de arbeidsmarkt. Hun werk wordt steeds complexer en gevarieerder omdat kringlooporganisaties steeds meer verschillende activiteiten aanbieden. Naast activiteiten in de winkel en bij het inzamelen en sorteren hebben steeds meer organisaties bijvoorbeeld horeca, fietsenwerkplaatsen, naaiateliers, reparatie en upcycling activiteiten. Des te belangrijker dat al deze mensen nieuwe vaardigheden kunnen opdoen, en daar ook de credits voor krijgen. Daarom zet BKN in samenwerking met SE.Lab de Kringloop Academie op.

 

De komende twee jaar gaan BKN en SE.lab alle bestaande leerlijnen, cursussen en opleidingen in de kringloop inventariseren en vervolgens overzichtelijk bij elkaar brengen. BKN gaat kijken wat er bij individuele leden aanwezig is en wat te delen is met andere leden. Op die manier hoeft niet elk kringloopbedrijf steeds weer opnieuw het wiel uit te vinden.

Daarnaast gaan de twee organisaties drie nieuwe leerlijnen ontwikkelen. De eerste leerlijn is voor medewerkers achter de schermen, voor wie formeel onderwijs een stap te ver is. De tweede leerlijn is ‘leidinggeven in de kringloop’. En als derde komt een ‘circulaire leerlijn’ die medewerkers gaat opleiden voor de beroepen van de toekomst. Voor elk succesvol afgerond onderdeel krijgt de betrokken medewerker straks een BKN-certificaat.

De Kringloop Academie biedt medewerkers in de kringloop straks een kans om zich verder te ontwikkelen. Maar de academie is ook waardevol voor de samenleving. Door beter zichtbaar te maken wat er achter de schermen van de kringloop gebeurt, en dat te waarderen en te certificeren.

Rachel Heijne

De Academie Kringloop Nederland wordt gefinancierd door Stichting DOEN en Rabo Foundation.

 

 


 
 

Dit vind je misschien ook interessant

 
24 april 2024
Nieuws

Kansen in krapte in de Kringloopsector

Je hoeft maar door de winkelstraat te lopen en het valt je gelijk op: overal zijn vacatures. De personeelskrapte drukt een belangrijke stempel op de samenleving én ook op onze economie. Tegelijkertijd staat een grote ...
13 mei 2024
Publicaties

Kringloopwinkels trekken nieuwe jas aan

Kringloopwinkels voorkomen dat goed bruikbare artikelen bij het afval belanden. “We gaan deze milieupoot de komende jaren flink versterken”, verzekert Rachel Heijne, directeur Branchevereniging Kringloop Nederland (BK...
Alleen voor leden
29 mei 2024
Event

1e kwartaalbijeenkomst Academie Kringloop Nederland

In de klankbord-/werkgroep nemen leden actief deel aan de ontwikkeling van de Academie Kringloop Nederland. Deze groep blijft op de hoogte van het proces en kan bijdragen aan het eindresultaat. 

 
 
 
 

Blijf op de hoogte

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Beveiligingscode Beveiligingscode

 

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
030 341 00 55

 

Bezoek- en postadres

2e Daalsedijk 6a

(UCo, Utrecht Community)

3551 EJ Utrecht

 
 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Beveiligingscode Beveiligingscode

 

©2023 Branchevereniging Kringloop Nederland

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
030 341 00 55

 

Bezoek- en postadres

2e Daalsedijk 6a

(UCo, Utrecht Community)

3551 EJ Utrecht

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.


Beveiligingscode Beveiligingscode