reparatievouchers
20 maart 2024

Kamer: geen onderzoek btw-verlaging, wel naar reparatievouchers

Het kabinet hoeft niet samen met de kringloopbranche te onderzoeken of een btw-verlaging voor kringloopwinkels zin heeft. Een motie van Tweede Kamerlid Grinwis (ChristenUnie), die daartoe opriep, haalde op 19 maart geen meerderheid. Gelukkig wil de Kamer wél weten of er meer geld naar hergebruiksystemen kan via UPV’s, en of de overheid reparatievouchers kan gaan uitgeven.

 

Vóór onderzoek naar btw-verlaging stemden ChristenUnie, Partij voor de Dieren, GroenLinks-PvdA, SP, Denk, Volt, SGP, Forum voor Democratie en JA21. BKN is blij met hun steun. Helaas waren de in totaal 48 zetels niet genoeg voor een meerderheid. Wellicht willen de formerende partijen op dit moment geen financiële beslissingen nemen, al ging het hier alleen om een verkenning.

BKN geeft zijn natuurlijk niet op en blijft zich actief inzetten voor een btw-verlaging bij kringlooporganisaties met het Keurmerk Kringloop Nederland® of een ANBI-status. Andere Europese landen kennen zo’n verlaging wel; bovendien is hij van cruciaal belang om de circulaire economie te bevorderen en om meer mensen die moeilijk een baan kunnen vinden aan het werk te helpen.

Gelukkig leverden de Kamerstemmingen op 19 maart ook goed circulair nieuws:

  • De Kamer vraagt onderzoek naar een plicht om een minimum deel van het geld dat wordt geïnd in het kader van de uitgebreide productenverantwoordelijkheid (UPV) te investeren in hergebruiksystemen. Dit gebeurt al in Frankrijk en België.
  • De Kamer wil ook onderzoek naar de invoering van reparatievouchers naar Oostenrijks voorbeeld. In Oostenrijk vergoedt de overheid voor kapotte elektronische apparaten 50% van de reparatiekosten. In Frankrijk hebben ze dit principe nu ook overgenomen voor kledingreparatie. Hopelijk wordt textiel ook meegenomen in het onderzoek!

 
 

Dit vind je misschien ook interessant

 
24 april 2024
Nieuws

Kansen in krapte in de Kringloopsector

Je hoeft maar door de winkelstraat te lopen en het valt je gelijk op: overal zijn vacatures. De personeelskrapte drukt een belangrijke stempel op de samenleving én ook op onze economie. Tegelijkertijd staat een grote ...
02 juli 2024
Publicaties

BKN levert input op Circulair Textielbeleid

Vorige week gaven BKN en KringCoop hun input voor het Circulair Textiel Beleidsprogramma 2025-2030. Onze inzending bevat een positieve noot inclusief felicitaties. Er is aandacht voor de juiste onderwerpen met een sch...
Alleen voor leden
7 augustus 2024
Event

Digitaal bijpraatmoment UPV Textiel

Elke eerste woensdag van de maand is er een digitaal inloopspreekuur over de voor BKN relevante ontwikkelingen op het gebied van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) Textiel.

 
 
 
 

Blijf op de hoogte

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Beveiligingscode Beveiligingscode

 

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
030 341 00 55

 

Bezoek- en postadres

2e Daalsedijk 6a

(UCo, Utrecht Community)

3551 EJ Utrecht

 
 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Beveiligingscode Beveiligingscode

 

©2023 Branchevereniging Kringloop Nederland

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
030 341 00 55

 

Bezoek- en postadres

2e Daalsedijk 6a

(UCo, Utrecht Community)

3551 EJ Utrecht

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.


Beveiligingscode Beveiligingscode