monitor-1
15 juni 2023

Kringloop is "win-win-win"

Positieve resultaten in de Monitor Kringloop Nederland 2022 laten zien dat de kringloopbranche goed om weet te gaan met de uitdagingen van laatste jaren. Na de Coronacrisis hadden ze te maken met torenhoge energieprijzen, inflatie en een stijgend Wettelijk Minimumloon. Leden van de Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN) blijven desondanks groeien en leveren een onmiskenbare bijdrage aan de circulaire economie en inclusieve arbeidsmarkt. 17.443 medewerkers zorgen er met hun dagelijkse inzet voor dat er in de branche 144 miljoen kilo spullen werd ingezameld.

 

monitor-infographic

 

Bijna de helft van de producten die binnenkomen bij de kringloop wordt hergebruikt. Bij een derde van de producten kan dit niet, dat deel wordt klaar gemaakt voor materiaalhergebruik en recycling. Slechts een klein restant onbruikbare spullen belandt bij het restafval (17%). Binnen de materiaalstromen blijft textiel met 21% van de binnenkomende kilo’s een van de omvangrijkste en meest impactvolle. Zeker met oog op de ontwikkelingen rondom de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) Textiel. Deze UPV gaat in op 1 juli 2023 en een van de doelen is 10% hergebruik in Nederland. Met de hergebruikcijfers die bij de kringloop gerealiseerd worden, kan de sector een cruciale rol spelen om de doelstellingen te realiseren. Staatssecretaris Heijnen ziet ook de toegevoegde waarde van de kringloop.

“De kringloopbranche levert een belangrijke bijdrage aan de circulaire economie. Ik ben blij om te zien dat steeds meer mensen de kringloop weten te vinden. Niet alleen kun je zo een mooie trui of vintage kast op de kop tikken, je draagt ook bij aan meer hergebruik van spullen en minder afval. Samen bespaart dit ons jaarlijks ruim 156 miljoen kilogram CO2 uitstoot. Bovendien draagt deze branche bij aan een inclusieve samenleving omdat bij kringloopwinkels vaak mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Dat maakt de kringloop echt win-win-win.”

Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat)

De afgelopen jaren is de werkgelegenheid binnen de sector flink gegroeid. In drie jaar tijd zijn er in de gehele branche 27% meer uren gewerkt, voor een groot deel door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een derde van de medewerkers bij kringlooporganisaties valt namelijk onder de Sociale Werkvoorziening, participatiewet of heeft een stage- of werkervaringsplek. Daar tegenover staan slechts 11% reguliere arbeidskrachten, een klein aandeel ten opzichte van de andere doelgroepen.

“Er wordt vaak gezegd dat er zo ontzettend veel kansen liggen om mensen die langs de kant staan aan het werk te helpen, maar dat werkgevers het te weinig aandurven. Dat gaat niet op in de kringloopbranche. In de kringloop gebeurt veel meer dan het verkopen van tweedehands spullen. De kringlooporganisaties creëren ook werk met horeca-activiteiten, naaiateliers, fietsenwerkplaatsen of de reparatie en upcycling van meubels en andere goederen. Dat biedt veel kansen voor veel verschillende mensen met uiteenlopende kwaliteiten. In deze sector worden mensen gezien met speciale kwaliteiten die met de juiste kansen een waardevolle bijdrage leveren aan onze samenleving en de circulaire economie.”

Rachel Heijne (directeur BKN)

In de Monitor verzamelt BKN jaarlijks de cijfers van aangesloten kringlooporganisaties. Om de impact van de kringloopbranche zichtbaar te maken en ontwikkelingen te kunnen volgen. Hiermee zijn zij een van de voorlopers op het vlak van dataverzameling over producthergebruik. De rapportage voor 2022 representeert de 63 kringlooporganisaties met samen 230 winkels die in dat jaar lid waren.

 

Monitor Kringloop Nederland


 
 

Dit vind je misschien ook interessant

 
24 april 2024
Nieuws

Kansen in krapte in de Kringloopsector

Je hoeft maar door de winkelstraat te lopen en het valt je gelijk op: overal zijn vacatures. De personeelskrapte drukt een belangrijke stempel op de samenleving én ook op onze economie. Tegelijkertijd staat een grote ...
13 mei 2024
Publicaties

Kringloopwinkels trekken nieuwe jas aan

Kringloopwinkels voorkomen dat goed bruikbare artikelen bij het afval belanden. “We gaan deze milieupoot de komende jaren flink versterken”, verzekert Rachel Heijne, directeur Branchevereniging Kringloop Nederland (BK...
Alleen voor leden
29 mei 2024
Event

1e kwartaalbijeenkomst Academie Kringloop Nederland

In de klankbord-/werkgroep nemen leden actief deel aan de ontwikkeling van de Academie Kringloop Nederland. Deze groep blijft op de hoogte van het proces en kan bijdragen aan het eindresultaat. 

 
 
 
 

Blijf op de hoogte

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Beveiligingscode Beveiligingscode

 

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
030 341 00 55

 

Bezoek- en postadres

2e Daalsedijk 6a

(UCo, Utrecht Community)

3551 EJ Utrecht

 
 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Beveiligingscode Beveiligingscode

 

©2023 Branchevereniging Kringloop Nederland

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
030 341 00 55

 

Bezoek- en postadres

2e Daalsedijk 6a

(UCo, Utrecht Community)

3551 EJ Utrecht

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.


Beveiligingscode Beveiligingscode