Bijna de helft van de producten die binnenkomen bij de kringloop wordt hergebruikt. Bij een derde van de producten kan dit niet, dat deel wordt klaar gemaakt voor materiaalhergebruik en recycling. Slechts een klein restant onbruikbare spullen belandt bij het restafval (17%). Binnen de materiaalstromen blijft textiel met 21% van de binnenkomende kilo’s een van de omvangrijkste en meest impactvolle. Zeker met oog op de ontwikkelingen rondom de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) Textiel. Deze UPV gaat in op 1 juli 2023 en een van de doelen is 10% hergebruik in Nederland. Met de hergebruikcijfers die bij de kringloop gerealiseerd worden, kan de sector een cruciale rol spelen om de doelstellingen te realiseren. Staatssecretaris Heijnen ziet ook de toegevoegde waarde van de kringloop.
“De kringloopbranche levert een belangrijke bijdrage aan de circulaire economie. Ik ben blij om te zien dat steeds meer mensen de kringloop weten te vinden. Niet alleen kun je zo een mooie trui of vintage kast op de kop tikken, je draagt ook bij aan meer hergebruik van spullen en minder afval. Samen bespaart dit ons jaarlijks ruim 156 miljoen kilogram CO2 uitstoot. Bovendien draagt deze branche bij aan een inclusieve samenleving omdat bij kringloopwinkels vaak mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Dat maakt de kringloop echt win-win-win.”
De afgelopen jaren is de werkgelegenheid binnen de sector flink gegroeid. In drie jaar tijd zijn er in de gehele branche 27% meer uren gewerkt, voor een groot deel door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een derde van de medewerkers bij kringlooporganisaties valt namelijk onder de Sociale Werkvoorziening, participatiewet of heeft een stage- of werkervaringsplek. Daar tegenover staan slechts 11% reguliere arbeidskrachten, een klein aandeel ten opzichte van de andere doelgroepen.
“Er wordt vaak gezegd dat er zo ontzettend veel kansen liggen om mensen die langs de kant staan aan het werk te helpen, maar dat werkgevers het te weinig aandurven. Dat gaat niet op in de kringloopbranche. In de kringloop gebeurt veel meer dan het verkopen van tweedehands spullen. De kringlooporganisaties creëren ook werk met horeca-activiteiten, naaiateliers, fietsenwerkplaatsen of de reparatie en upcycling van meubels en andere goederen. Dat biedt veel kansen voor veel verschillende mensen met uiteenlopende kwaliteiten. In deze sector worden mensen gezien met speciale kwaliteiten die met de juiste kansen een waardevolle bijdrage leveren aan onze samenleving en de circulaire economie.”
In de Monitor verzamelt BKN jaarlijks de cijfers van aangesloten kringlooporganisaties. Om de impact van de kringloopbranche zichtbaar te maken en ontwikkelingen te kunnen volgen. Hiermee zijn zij een van de voorlopers op het vlak van dataverzameling over producthergebruik. De rapportage voor 2022 representeert de 63 kringlooporganisaties met samen 230 winkels die in dat jaar lid waren.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.
E ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
T 030 341 00 55
Bezoek- en postadres
2e Daalsedijk 6a
(UCo, Utrecht Community)
3551 EJ Utrecht
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
©2023 Branchevereniging Kringloop Nederland
E ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
T 030 341 00 55
Bezoek- en postadres
2e Daalsedijk 6a
(UCo, Utrecht Community)
3551 EJ Utrecht
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.