nieuws-verkenning
26 maart 2025

Meer kringloop in het straatbeeld: verkenning door BKN

In een tijd waarin hergebruik en reparatie steeds belangrijker worden, is de zichtbaarheid van kringloopwinkels in stads- en dorpskernen een belangrijke factor. De Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN) voerde daarom in opdracht van Rijkswaterstaat en het Kernteam Circulaire Ambachtscentra een verkenning uit naar de aanwezigheid en zichtbaarheid van kringloopvestigingen in stads- en dorpskernen. Uit deze verkenning blijkt dat een centrale locatie veel potentie biedt, maar ook uitdagingen kent.

 

Zichtbaarheid en toegankelijkheid cruciaal voor bezoek

Onderzoek van Milieu Centraal toont aan dat ruim een vijfde van de kringloopbezoekers regelmatig een vestiging bezoekt omdat deze dichtbij of centraal gelegen is. Ook de Raad voor de Leefomgeving bevestigt dat een centrale en zichtbare ligging bijdraagt aan de normalisering van hergebruik en reparatie. Toch bevinden veel Circulaire Ambachtscentra (CA) en kringloopwinkels zich nog buiten de stads- en dorpskernen.

 

Uitdagingen voor vestiging in stads- en dorpskernen

Hoewel er in veel gemeenten leegstand is in stadscentra, blijven hoge huurprijzen een obstakel voor kringlooporganisaties. Daarnaast zorgt de stijging van het minimumloon en de hoge energieprijzen voor extra druk op de bedrijfsvoering. Ook de logistieke uitdagingen, zoals de bereikbaarheid met de auto voor het brengen en ophalen van grote of breekbare items, spelen een rol.

Ondanks deze uitdagingen ziet BKN kansen voor gespecialiseerde vestigingen, bijvoorbeeld gericht op specifieke doelgroepen en productstromen. Stadsbewoners blijken met name geïnteresseerd in textiel, speelgoed en kleingoed. Een bijkomend voordeel is dat er relatief weinig ruimte nodig is om deze stromen aan te bieden.

 

Aanbevelingen voor gemeenten en kringlooporganisaties

Om de zichtbaarheid van kringloopwinkels en andere elementen in bouwstenen van Circulaire Ambachtscentra te vergroten, kunnen gemeenten overwegen om:

  • Financiële ondersteuning en aantrekkelijke huurvoorwaarden te bieden aan organisaties met het Keurmerk Kringloop Nederland, ANBI- of SSBI-status;
  • Nauwere betrokkenheid bij kringlooporganisaties te realiseren op verschillende ambtelijke en bestuurlijke niveaus;
  • Pop-up locaties te stimuleren als experimentele werkvorm, maar te focussen op permanente(re) locaties voor structurele impact;
  • Het circulair ambachtscentrum te benutten als netwerk om kosten en risico’s te spreiden.

 

Kringlooporganisaties die zich in stads- en dorpskernen willen vestigen, worden geadviseerd om:

  • Duidelijk te definiëren waarom en met welk doel zij zich daar willen vestigen;
  • De relatie met de gemeente te versterken en te onderzoeken welke financiële ondersteuning beschikbaar is;
  • Te zorgen voor een solide businesscase, bijvoorbeeld door overheadkosten bij de bestaande organisatie in te bedden te spreiden en alternatieve inkomstenbronnen te ontwikkelen;
  • Een doordachte keuze te maken tussen een bestaande of nieuwe merknaam;
  • Een zorgvuldig assortiment te hanteren met twee tot vier productstromen, zoals textiel, kleingoed, klein huisraad en speelgoed.

 

Met deze inzichten hoopt BKN bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van kringloopwinkels in stads- en dorpskernen, zodat circulaire economie en hergebruik steeds zichtbaarder en toegankelijker worden voor een breed publiek.

Lees de volledige publicatie via onderstaande knop.

 

Download de publicatie


 
 

Dit vind je misschien ook interessant

 
05 april 2025
Nieuws

Nederland zet in op circulaire mode: De Grootste Kledingruil ooit op 5 april

Utrecht, 3 april 2025 – Op zaterdag 5 april vindt ‘De Grootste Kledingruil van Nederland’ plaats. Er zijn meer dan 120 Swaphoeken te vinden op locaties in het hele land, waar bezoekers hun kleding kunnen ruilen. Dit i...
23 april 2025
Publicaties

Suggesties voor een circulaire en inclusieve gemeentepolitiek

Gemeenten moeten steeds meer doen op het gebied van duurzaamheid, groenbeheer en afval(preventie). Tegelijkertijd gaat het kabinet ze financieel fors korten. Gelukkig kunnen kringlooporganisaties en gemeenten elkaar h...
Alleen voor leden
7 mei 2025
Event

Digitaal bijpraatmoment UPV Textiel

Elke eerste woensdag van de maand is er een digitaal inloopspreekuur over de voor BKN relevante ontwikkelingen op het gebied van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) Textiel.

 
 
 
 

Blijf op de hoogte

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Beveiligingscode Beveiligingscode

 

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl

030 341 00 55

 

Bezoek- en postadres

2e Daalsedijk 6a

(UCo, Utrecht Community)

3551 EJ Utrecht

 
 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Beveiligingscode Beveiligingscode

 

©2023 Branchevereniging Kringloop Nederland

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl

030 341 00 55

 

Bezoek- en postadres

2e Daalsedijk 6a

(UCo, Utrecht Community)

3551 EJ Utrecht

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.


Beveiligingscode Beveiligingscode