nieuwsheader-uitzondering-anbi
25 april 2023

Ook beperkte registratieplicht met ANBI-status

De Registratieplicht voor de kringloop zorgde de laatste tijd voor veel aandacht in de media. In het rondetafelgesprek over het Digitaal Opkopers Register (DOR) in de Tweede Kamer op 9 februari dit jaar gaf BKN al aan dat beperkte registratieplicht voor leden een goede eerste stap is. Tegelijkertijd hebben we aangegeven dat we ons zorgen maken over de kleine circulaire en sociale initiatieven die nog onder de registratieplicht zouden vallen en dat de registratieplicht voor de milieustraten nog niet geregeld is. Inmiddels zijn er nieuwe ontwikkelingen en komen het Ministerie en de Politie met een hoopgevende update.

 

Alle ontwikkelingen waar we hier over spreken, zijn niet van de een op de andere dag ontstaan. De registratieplicht voor gebruikte en ongeregelde goederen bestaat al decennia lang in Nederland. Een aantal jaren geleden werd het DOR ontworpen om dit te vergemakkelijken en een koppeling te kunnen maken met de Stop Heling-database. Het dossier staat dus ook bij BKN en NVRD al langer hoog op de agenda. Vorig jaar werd er ook al aandacht gevraagd voor de bedreiging die de registratieplicht zou kunnen vormen voor de kringloop en de circulaire economie in het algemeen en kwamen deze berichten in het nieuws.

 

ANBI- en BBBI-status

De afgelopen tijd heeft BKN, naast contact met media, ook nauw contact onderhouden met het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Er is steeds meer oog voor de kringloopbranche en de impact die de wetgeving heeft voor de hele sector. De zoektocht blijft doorgaan naar oplossingen om te zorgen dat de registratieplicht geen belemmering wordt voor de kringloop en daarmee de circulaire economie als geheel. De volgende stap lijkt nu gezet. Het ministerie onderzoekt of de beperkte registratieplicht voor BKN-leden verbreed kan worden naar alle kringlooporganisaties met een ANBI- of BBBI-status.

 

Hoe verder?

Het Ministerie en de Politie gaan nu op 10 mei in gesprek met de kringloopbranche om informatie te geven en de sector de kans te geven vragen te stellen. In voorbereiding daarop is een Factsheet gepubliceerd waarin het ministerie de informatie rondom het DOR overzichtelijk op een rij zet. De mogelijke verbreding van beperkte registratieplicht naar alle kringlopen met ANBI-status, is wéér een mooie stap. Maar er is nog geen steeds geen oplossing of uitzondering voor milieustraten. Staatssecretaris Heijnen gaf in een debat op 20 april aan dat milieustraten niet onder de registratieplicht vielen omdat afval niet onder de registratieplicht valt. Daar ging ze helaas voorbij aan het feit dat op milieustraten ook goederen worden ingeleverd die een tweede leven kunnen krijgen door reparatie, upcycling of hergebruik. En die goederen vallen wel degelijk onder de registratieplicht. BKN en NVRD blijven er daarom op aandringen ook daarvoor een oplossing te vinden.


 
 

Dit vind je misschien ook interessant

 
24 april 2024
Nieuws

Kansen in krapte in de Kringloopsector

Je hoeft maar door de winkelstraat te lopen en het valt je gelijk op: overal zijn vacatures. De personeelskrapte drukt een belangrijke stempel op de samenleving én ook op onze economie. Tegelijkertijd staat een grote ...
02 juli 2024
Publicaties

BKN levert input op Circulair Textielbeleid

Vorige week gaven BKN en KringCoop hun input voor het Circulair Textiel Beleidsprogramma 2025-2030. Onze inzending bevat een positieve noot inclusief felicitaties. Er is aandacht voor de juiste onderwerpen met een sch...
Alleen voor leden
7 augustus 2024
Event

Digitaal bijpraatmoment UPV Textiel

Elke eerste woensdag van de maand is er een digitaal inloopspreekuur over de voor BKN relevante ontwikkelingen op het gebied van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) Textiel.

 
 
 
 

Blijf op de hoogte

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Beveiligingscode Beveiligingscode

 

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
030 341 00 55

 

Bezoek- en postadres

2e Daalsedijk 6a

(UCo, Utrecht Community)

3551 EJ Utrecht

 
 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Beveiligingscode Beveiligingscode

 

©2023 Branchevereniging Kringloop Nederland

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
030 341 00 55

 

Bezoek- en postadres

2e Daalsedijk 6a

(UCo, Utrecht Community)

3551 EJ Utrecht

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.


Beveiligingscode Beveiligingscode