btw-radar
19 maart 2024             Bron: https://radar.avrotros.nl/

Steun voor lagere btw kringloopwinkels bij Radar

“In de kringloopwinkel is iets geks aan de hand. Je betaalt namelijk dubbel.” Zo begon de uitzending van Radar op NPO 2 op 18 maart. Presentator Fons Hendriks vroeg zo aandacht voor het hoge btw-tarief dat kringloopwinkels moeten berekenen, ook al is er voor de spullen al btw betaald.

 

In de uitzending van het consumentenprogramma ging Hendriks zelf op onderzoek uit bij een kringloopwinkel. Ook interviewde hij BKN-directeur Rachel Heijne, die toelichtte dat de dubbele btw-heffing in strijd is met het neutraliteitsbeginsel van de EU. Pieter Grinwis, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie, noemde de heffing in de uitzending ‘bizar’ – zeker afgezet tegen het streven naar een circulaire economie.

“Haal die btw er nou af, in elk geval voor kringlooporganisaties met een maatschappelijk doel, dus die met een ANBI-status of met het keurmerk Kringloop Nederland,” zei Rachel Heijne. Dat maatschappelijke doel beschreef ze als tweeledig: “Mensen die moeilijk aan een baan komen waardevol werk bieden, en hoogwaardig hergebruik.”

 

‘Een lagere btw kan wél’

Net zoals andere EU-landen minder of geen btw heffen op spullen bij kringloopwinkels, kan het Nederlandse kabinet dat ook doen, stelde Grinwis. “Alleen moeten we dan kringloopwinkels niet in het commerciële, maar in het sociale domein positioneren.”

Helaas denkt het ministerie van Financiën daar anders over; daar is men bang voor een ‘concurrentie- en statusverstoring’. “Dat is best wel een vreemde mening,” zei presentator Fons Hendriks in de uitzending, “want kringloopwinkels zijn niet commercieel en door de ANBI is hun status ook heel duidelijk.”

 

Opwarmer voor Kamerbehandeling

“Dit krijgt vast nog wel een staartje,” concludeerde medepresentator Antoinette Hertsenberg aan het eind van het item. En dat kreeg het zeker, om te beginnen tijdens de stemming op 19 maart over de motie voor btw-verlaging die Pieter Grinwis indiende. Daar was het tv-item dus een mooie opwarmer voor.

 

Het item is hier terug te kijken


 
 

Dit vind je misschien ook interessant

 
27 maart 2024
Nieuws

Behandeling Wet Digitaal Opkopers Register in de Tweede Kamer

De minister van Justitie wil in de wet een registratieplicht vastleggen voor alle tweedehands goederen die kringlooporganisaties binnen krijgen. Na protest hiertegen ging het ministerie akkoord met een beperkte regist...
04 april 2024
Publicaties

Ambachtscentra nieuwe stip op circulaire horizon

De Friese kringlooporganisatie Estafette staat op de drempel om haar winkelformule, magazijnen en circulaire werkplaatsen te combineren met een aantal milieustraten. De organisatie doet dat terwijl ze in alle windrich...
Alleen voor leden
1 mei 2024
Event

Digitaal bijpraatmoment UPV Textiel

Elke eerste woensdag van de maand is er een digitaal inloopspreekuur over de voor BKN relevante ontwikkelingen op het gebied van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) Textiel.

 
 
 
 

Blijf op de hoogte

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Beveiligingscode Beveiligingscode

 

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
026 351 40 14

Postadres
Postbus 1218
6801 BE Arnhem

Bezoekadres
Nieuwe Stationsstraat 10
(WTC -2e etage)
6811 KS Arnhem

 
 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Beveiligingscode Beveiligingscode

 

©2023 Branchevereniging Kringloop Nederland

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
026 351 40 14

Postadres
Postbus 1218
6801 BE Arnhem

Bezoekadres
Nieuwe Stationsstraat 10
(WTC -2e etage)
6811 KS Arnhem

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.


Beveiligingscode Beveiligingscode