btw-radar
19 maart 2024             Bron: https://radar.avrotros.nl/

Steun voor lagere btw kringloopwinkels bij Radar

“In de kringloopwinkel is iets geks aan de hand. Je betaalt namelijk dubbel.” Zo begon de uitzending van Radar op NPO 2 op 18 maart. Presentator Fons Hendriks vroeg zo aandacht voor het hoge btw-tarief dat kringloopwinkels moeten berekenen, ook al is er voor de spullen al btw betaald.

 

In de uitzending van het consumentenprogramma ging Hendriks zelf op onderzoek uit bij een kringloopwinkel. Ook interviewde hij BKN-directeur Rachel Heijne, die toelichtte dat de dubbele btw-heffing in strijd is met het neutraliteitsbeginsel van de EU. Pieter Grinwis, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie, noemde de heffing in de uitzending ‘bizar’ – zeker afgezet tegen het streven naar een circulaire economie.

“Haal die btw er nou af, in elk geval voor kringlooporganisaties met een maatschappelijk doel, dus die met een ANBI-status of met het keurmerk Kringloop Nederland,” zei Rachel Heijne. Dat maatschappelijke doel beschreef ze als tweeledig: “Mensen die moeilijk aan een baan komen waardevol werk bieden, en hoogwaardig hergebruik.”

 

‘Een lagere btw kan wél’

Net zoals andere EU-landen minder of geen btw heffen op spullen bij kringloopwinkels, kan het Nederlandse kabinet dat ook doen, stelde Grinwis. “Alleen moeten we dan kringloopwinkels niet in het commerciële, maar in het sociale domein positioneren.”

Helaas denkt het ministerie van Financiën daar anders over; daar is men bang voor een ‘concurrentie- en statusverstoring’. “Dat is best wel een vreemde mening,” zei presentator Fons Hendriks in de uitzending, “want kringloopwinkels zijn niet commercieel en door de ANBI is hun status ook heel duidelijk.”

 

Opwarmer voor Kamerbehandeling

“Dit krijgt vast nog wel een staartje,” concludeerde medepresentator Antoinette Hertsenberg aan het eind van het item. En dat kreeg het zeker, om te beginnen tijdens de stemming op 19 maart over de motie voor btw-verlaging die Pieter Grinwis indiende. Daar was het tv-item dus een mooie opwarmer voor.

 

Het item is hier terug te kijken


 
 

Dit vind je misschien ook interessant

 
24 april 2024
Nieuws

Kansen in krapte in de Kringloopsector

Je hoeft maar door de winkelstraat te lopen en het valt je gelijk op: overal zijn vacatures. De personeelskrapte drukt een belangrijke stempel op de samenleving én ook op onze economie. Tegelijkertijd staat een grote ...
02 juli 2024
Publicaties

BKN levert input op Circulair Textielbeleid

Vorige week gaven BKN en KringCoop hun input voor het Circulair Textiel Beleidsprogramma 2025-2030. Onze inzending bevat een positieve noot inclusief felicitaties. Er is aandacht voor de juiste onderwerpen met een sch...
Alleen voor leden
7 augustus 2024
Event

Digitaal bijpraatmoment UPV Textiel

Elke eerste woensdag van de maand is er een digitaal inloopspreekuur over de voor BKN relevante ontwikkelingen op het gebied van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) Textiel.

 
 
 
 

Blijf op de hoogte

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Beveiligingscode Beveiligingscode

 

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
030 341 00 55

 

Bezoek- en postadres

2e Daalsedijk 6a

(UCo, Utrecht Community)

3551 EJ Utrecht

 
 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Beveiligingscode Beveiligingscode

 

©2023 Branchevereniging Kringloop Nederland

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
030 341 00 55

 

Bezoek- en postadres

2e Daalsedijk 6a

(UCo, Utrecht Community)

3551 EJ Utrecht

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.


Beveiligingscode Beveiligingscode