nieuwsheader-1920-x-500
05 februari 2024

Oproep BKN en Marktplaats: Tijd voor een publiekscampagne voor hergebruik!

Een economie waarin we niets meer weggooien, maar alles hergebruiken. En waarin iedereen kan meedoen, óók mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat komt dichterbij als meer mensen tweedehands spullen gaan kopen. Dat doet nog lang niet iedereen. Dus roepen Marktplaats en de Branchevereniging Kringloop Nederland een nieuw kabinet op tot een grote publiekscampagne.

 

Zo’n publiekscampagne zal de beleving en impact van ‘tweedehands’ een positieve boost geven, en daardoor mensen aanzetten tot meer hergebruik van spullen, verwachten Marktplaats en BKN. Daarom pleiten ze in een brief aan de formerende partijen voor zo’n campagne.

Door drempels voor tweedehandshandel te verlagen zorgen Kringloopwinkels en Marktplaats al voor 215 miljoen kilo materiaalbesparing per jaar. Toch worden er nog te vaak bruikbare spullen bij het grofvuil gezet en verstoffen waardevolle, bruikbare spullen in kasten en lades. En dat terwijl nieuwe spullen de grootste vervuiler zijn, meer dan het vliegtuig en de auto.

Dit terwijl uit onderzoek blijkt dat consumenten best meer opgeknapte en tweedehandsproducten willen kopen. Nederlanders hebben dus een extra zetje nodig om te kiezen voor het circulaire alternatief.

Volgens de twee organisaties is het stimuleren van tweedehands dé manier om elke Nederlander te betrekken bij de omslag naar een circulaire economie. Zo zijn tweedehands producten goedkoper, en daar hebben veel mensen behoefte aan. Zo werd in 2023 op Marktplaats maar liefst 55,5 miljoen keer gezocht naar ‘gratis’. Bij een kringloopwinkel wordt per bezoek gemiddeld minder dan 9 euro besteed. Tegelijk wordt de waarde van tweedehands nog niet voldoende gezien en heeft het soms een negatief stigma.

Een publiekscampagne kan dat verhelpen door de focus te leggen op de verhalen achter de spullen, denken BKN en Marktplaats. Zo kan hij mensen inspireren om hergebruik een kans te geven en nieuwe herinneringen te creëren met gebruikte voorwerpen. Vanuit deze beleving kan een campagne op een leuke manier laten zien waarom meer hergebruik van spullen nodig is en welke voordelen het biedt.

Lees hier de brief die BKN en Marktplaats stuurden naar de partijen die een nieuw kabinet formeren.

 

Download de brief


 
 

Dit vind je misschien ook interessant

 
24 april 2024
Nieuws

Kansen in krapte in de Kringloopsector

Je hoeft maar door de winkelstraat te lopen en het valt je gelijk op: overal zijn vacatures. De personeelskrapte drukt een belangrijke stempel op de samenleving én ook op onze economie. Tegelijkertijd staat een grote ...
02 juli 2024
Publicaties

BKN levert input op Circulair Textielbeleid

Vorige week gaven BKN en KringCoop hun input voor het Circulair Textiel Beleidsprogramma 2025-2030. Onze inzending bevat een positieve noot inclusief felicitaties. Er is aandacht voor de juiste onderwerpen met een sch...
Alleen voor leden
7 augustus 2024
Event

Digitaal bijpraatmoment UPV Textiel

Elke eerste woensdag van de maand is er een digitaal inloopspreekuur over de voor BKN relevante ontwikkelingen op het gebied van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) Textiel.

 
 
 
 

Blijf op de hoogte

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Beveiligingscode Beveiligingscode

 

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
030 341 00 55

 

Bezoek- en postadres

2e Daalsedijk 6a

(UCo, Utrecht Community)

3551 EJ Utrecht

 
 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Beveiligingscode Beveiligingscode

 

©2023 Branchevereniging Kringloop Nederland

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
030 341 00 55

 

Bezoek- en postadres

2e Daalsedijk 6a

(UCo, Utrecht Community)

3551 EJ Utrecht

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.


Beveiligingscode Beveiligingscode