Home > Branchemonitor

Monitor Kringloop Nederland

De Branchevereniging Kringloop Nederland verzamelt jaarlijks de cijfers van de aangesloten kringlooporganisaties in de Monitor Kringloop Nederland. Kringlooporganisaties doen belangrijk werk op de thema’s inclusieve arbeidsmarkt en circulaire economie en komen daarbij tot mooie resultaten in de markt. De Monitor maakt de impact van de kringloopbranche zichtbaar en laat trends zien om ontwikkelingen te kunnen volgen.

 

Wat staat er in de Monitor?

De Monitor bevat de belangrijkste cijfers van alle aangesloten kringlooporganisaties die het Keurmerk Kringloop Nederland voeren. BKN-leden houden gedurende het hele jaar allerlei gegevens bij die relevant zijn voor de branche. Op circulair vlak monitoren ze hoeveel kilo’s spullen ze inzamelen en in welke percentages deze hergebruikt of gerecycled worden. Inclusie wordt uitgedrukt in de aantallen medewerkers binnen de branche en onder welke doelgroepen deze vallen. In het financiële deel komen cijfers van de klanten en hun aankopen naar voren.

 

Waarom zijn deze cijfers belangrijk?

Al deze cijfers zijn voor de branche van groot belang. Het geeft aan wat een impact de BKN-leden hebben op de maatschappij. En alle drie de pijlers zijn daarbij essentieel. Zonder circulaire activiteiten is er geen plek voor de medewerkers, maar zonder hen is het onmogelijk de doelstellingen te behalen en de consument maakt dit alles mogelijk door hun donaties en aankopen in de winkels.

Daarnaast is de Monitor Kringloop Nederland een van de belangrijkste middelen om bijvoorbeeld hergebruikcijfers in kaart te brengen. De overheid neemt regelmatig circulaire én inclusieve doelstellingen op in hun plannen en willen daar op kunnen sturen. BKN is op dat vlak een van de voorlopers en ondersteunt met data de onderbouwing en opschaling van de activiteiten.

   Monitor 2022

De Monitor 2022

Het aantal klanten en de totale winkelomzet steeg flink ten opzichte van voorgaande jaren. Net als de hoeveelheid ingezamelde spullen, waarvan ook dit jaar weer ongeveer de helft volledig werd hergebruikt. En een derde wordt hoogwaardig gerecycled wat resulteert in allerlei stromen van bruikbare grondstoffen. Door dit te realiseren is er door BKN-leden in 2022 naar schatting in totaal 156 miljoen kg CO2-uitstoot bespaard.

Daarnaast creëren BKN-leden veel werkplekken voor mensen die op de reguliere arbeidsmarkt moeilijk een baan vinden. Er werden dit jaar wederom meer uren gewerkt in de branche. En dat gebeurt met mensen uit verschillende doelgroepen, maar 11% is een ‘reguliere’ arbeidskracht. Binnen de kringloopbranche krijgen mensen met speciale kwaliteiten kansen om een waardevolle bijdrage te leveren aan onze samenleving en nieuwe economie.

uitreiking-monitor-stas

   Overhandiging Monitor Kringloop Nederland 2022 aan Staatssecretaris Heijnen

De impactcheque werd op 14 juni overhandigd aan Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat). Zij ziet ook de toegevoegde waarde van de kringloop:

De kringloopbranche levert een belangrijke bijdrage aan de circulaire economie. Ik ben blij om te zien dat steeds meer mensen de kringloop weten te vinden. Niet alleen kun je zo een mooie trui of vintage kast op de kop tikken, je draagt ook bij aan meer hergebruik van spullen en minder afval. Samen bespaart dit ons jaarlijks ruim 156 miljoen kilogram CO2 uitstoot. Bovendien draagt deze branche bij aan een inclusieve samenleving omdat bij kringloopwinkels vaak mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Dat maakt de kringloop echt win-win-win.

Vivianne Heijnen, Staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat

  

Download de Infographic

Download de Monitor

 

 

   Deel deze pagina

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
030 341 00 55

 

Bezoek- en postadres

2e Daalsedijk 6a

(UCo, Utrecht Community)

3551 EJ Utrecht

 
 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Beveiligingscode Beveiligingscode

 

©2023 Branchevereniging Kringloop Nederland

Contact

ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
030 341 00 55

 

Bezoek- en postadres

2e Daalsedijk 6a

(UCo, Utrecht Community)

3551 EJ Utrecht

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.


Beveiligingscode Beveiligingscode